Dyk ned i bogens kapitler

ATOMKRAFT – alt det, ingen har fortalt os er spækket med spændende historier fra hele verden – fra Finlands dybe undergrund til Hiroshimas Peace Memorial Museum til Nicaraguas fattige landdistrikter til vestafrikanske Gabon for et par milliarder år siden til USA, Canada, Holland og Ukraine. Nedenfor får du et overblik over bogens 22 kapitler.

Hundredvis af ansatte

… hvor  i vi konstaterer, at vi har brug for store mængder energi, hvis vi vil leve, som vi er vant til – og stifter bekendtskab med nogen, der lever helt anderledes.

Efter syndfloden

… hvori vi i de norditalienske Dolomitter konstaterer, at prisen for energiproduktion kan være høj, runder forskellen mellem anekdotisk bevisførelse og egentlig viden – og tager en tur til Sønderborg.

Det er såmænd naturen

… hvori vi gør en opdagelse i Afrika og erfarer, at verden, som vi kender den – herunder de mennesker, vi holder allermest af – kun eksisterer på grund af radioaktive processer.

Pigen med den blå mund

… hvori vi støder på nogle tyveknægte, der stjæler en dims, de burde have holdt fingrene fra – og tager diskussionen om, hvorvidt medicinsk stråling er OK, selvom uheld kan ske.

Radium Palace Hotel

… hvori vi erfarer, at det strålingsfri liv ikke findes – og får redskaber til at skelne mellem hårrejsende store, uendeligt små og kedsommeligt almindelige doser radioaktivitet.

Engang måtte man alt

… hvori vi får styr på de organisationer, der har ekspertviden om stråling, og på, hvad eksperterne siger om behovet for beskyttelse. Og så skal vi en tur ned i Rigshospitalets kælder.

Den Lukkede Zone

… hvori vi tager til Tjernobyl og opdager, at ulykkens konsekvenser var begrænsede – modsat beretningerne om dem. Sovjetunionens sammenbrud skabte nemlig betingelserne for den perfekte storm.

Hvad vi tror – og hvad vi ved

… hvori vi bliver i Tjernobyl, interviewer en ekspert, og med ton, kilo og gram (og, nå ja, bananer) får et håndtag til at forstå, hvor galt det gik. Og hvorfor videnskaben aldrig kommer først.

Ingen sjove børn

… hvori vi konstaterer, at videnskaben aldrig – som i aldrig nogensinde – har fundet eksempler på, at radioaktiv bestråling af mennesker har givet skader i efterfølgende generationer.

Oksanas anatomi

… hvori vi ser på, hvad mainstream-medier har skrevet – og stadig skriver – om tjernobylulykken (og erfarer, hvordan de reagerer, når deres artiklers sandhedsværdi bliver udfordret).

Den stærkeste historie

… hvori vi undersøger, hvordan videnskab virker – og det dæmrer for os, at videnskabens vilkår er enhver spindoktors værste mareridt. Og så møder vi Ruth fra Thisted.

Guide for atomterrorister

… hvori vi undersøger, hvad vi ved om terror og atomkraft, og får et par gratis fif, hvis vi selv skulle have lyst til at forsøge os som atomterrorister. Og så lærer vi noget om erfaring og fantasi.

Vores uløste affaldsproblemer

… hvori vi ser nogle eksempler på problematisk affald fra vores produktion af energi – og genbesøger energisektorens sørgelige mangel på gratis frokoster.

Det smukke og det nyttige

… hvori vi får styr på, hvad danskere tror og mener om radioaktivt affald, lytter til, hvad sagkundskaben siger, og besøger et hollandsk mellemdepot, der forener det skønne med det nyttige.

Til og med næste istid

… hvori vi tager til Finland og besøger verdens første slutdepot for radioaktivt brændsel og erfarer, hvor forskelligt næste istid vil behandle to affalds-øer højt mod nord.

Den danske fortælling

… hvori vi stiller skarpt på, hvad vi danskere får at vide om energi – og får et bud på, hvorfor det er så svært at forstå energiens og klimaets matematik. Og så skal vi høre en århushistorie.

Det muliges kunst

… hvori vi tager en overflyvning over a-kraftens teknologier, herunder små moduler, flydende salt, genbrugt atomaffald og thorium. Og så får vi en ABC til at holde samtaler på sporet.

Klimadebattens Grand Old Man

… hvori vi møder en ældre, velklædt herre, som i årtier har forsket i klimaet og råbt vagt i gevær på så mange måder, at det til tider har ført til arrestation. Og lader ham citere sit barnebarn.

Vi har ikke TID

… hvori vi kigger på tre moderne argumenter for, at atomkraft er en møgdårlig idé – tid, penge og ressourcer – og erfarer, at der både er underfundige og besynderlige elementer i den argumentation.

Den samlede regning

… hvori vi sætter forskellige prisskilte på vores mulige energikilder. Og danner os et overblik over nogle af de ting, man kan overveje, når man vurderer, hvor sympatiske de hver især er.

Vinduet for anstændig samtale

… hvori holdningerne til atomkraft går nye steder hen, mens en svensker og en dansker slås i skolegården. Og hvor vi ser på, hvordan man kan flytte vinduet for, hvad pæne folk kan drøfte med hinanden.

To klistrede limpinde

… hvori vi afliver to sejlivede myter – vrister os løs fra to limpinde, om man vil – og gør os klar til at rette blikket mod det globale syd, hvor energiforbrug og velstand går hånd i hånd.

Gensyn med Los Castillos

… hvori vi rejser til Nicaragua for at se, hvordan det er gået den ludfattige familie, vi stødte på i kapitel 1 – og bliver glædeligt overraskede.